Jadłospis przedszkolny

Alergeny wyróżniono wytłuszczoną czcionką


Poniedziałek (21.10.2019)

Herbata owocowa

Zupa Szczawiowa z ziemniakami i jajkiem
(szczaw, ziemniaki, marchew, por, pietruszka, seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana 18% z mleka)

Naleśniki z konfiturą jabłkowo-truskawkową i polewą waniliową
(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko, jaja kurze, ser twarogowy z mleka, cukier waniliowy)
Podwieczorek:
Owoce różne, Wafle pszenne (mąka pszenna, woda)


Wtorek (22.10.2019)

Herbata owocowa

Zupa zacierkowa
(zupa: ziemniaki, marchew, por,pietruszka, seler, cebula, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, sól zacierki: mąka pszenna, jaja kurze)

Kotlet mielony
(mięso wieprzowo-drobiowe, jaja kurze, bułka pszenna, sól, pieprz, cebula)
Ziemniaki
Buraczki zasmażane
(buraki, mąka pszenna, masło z mleka)

Podwieczorek:
Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane, mleko, owoce)


Środa (23.10.2019)

Herbata owocowa, Kakao (kakao, mleko)

Śniadanie: Wędliny (mięso drobiowe, wieprzowe), Chleb żytni i pszenny, Warzywa, Masło z mleka, Sałatka z tuńczyka (tuńczyk, majonez z jaj, ogórek, cebula)

 Zupa jarzynowa
(ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, śmietana z mleka, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana 18% z mleka)

Udko z kurczaka
(kurczak, płatki kukurydziane, olej rzepakowy, przyprawy)
Ryż brązowy
Warzywa na parze
(kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, kukurydza)

Podwieczorek:
Owoce różne, Chrupki kukurydziane


Czwartek (24.10.2019)

Herbata owocowa

Zupa pomidorowa z ryżem
(zupa: pomidory, marchew, por, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, sól, śmietana 18% z mleka
makaron: pszenica, jaja kurze)

Bitki wieprzowe
(polędwiczki wieprzowe, przyprawy, mąka kukurydziana),
Ziemniaki
Surówka z kapusty kwaszonej
(kapusta kwaszona, cebula, marchewka, papryka)

Podwieczorek:
Owoce różne


Piątek (25.10.2019)

Herbata owocowa

Barszcz ukraiński
(ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, śmietana 18% z mleka, fasola, kapusta biała, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, olej rzepakowy)

Kotlet z jaj (jaja kurze, szczypior)
Kasza kuskus,
Kalafior gotowany (kalafior, bułka pszenna)

Podwieczorek:
Chleb razowy z masłem (mąka razowa, masło z mleka),
Herbata owocowa

                                                                                             Jadłospis może ulec zmianie